Eğitim Fakültesi B Blok 5. Kat Kurupelit / SAMSUN

Hakkımızda

Anasayfa » Kurumsal » Hakkımızda

Bölümümüz, 2547 sayılı YÖK Yasası’nın 5/ı maddesi gereği üniversitemizde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi derslerini vermek üzere 27.10.1983 tarihinde kurulmuştur.

Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Dersinin amacı, üniversite öğrencilerine dönemin tarihsel koşulları dikkate alınarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin inşa ediliş sürecini, kuruluş felsefesini, Atatürkçü Düşünce Sistematiğini aktarmak ve onun dayanak olarak temel aldığı çağdaş fikir ve değerleri benimsetmektir. Yine dersin ana gayelerinden birisi gençleri Atatürk ilke ve inkılaplarını içselleştirmiş, çağdaş, aydın fikirlere sahip, ülkesini ve milletini seven bireyler olarak yetiştirmektir.

2547 sayılı Yüksek Öğretim Kurumu Kanunu’na göre Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersi üniversite eğitim ve öğretiminde zorunlu bir derstir. Gelecek nesilleri Atatürkçü düşünce doğrultusunda yetiştirmek ve Modern Türkiye’nin kuruluşu hakkında doğru bilgiler vermek için daha Ankara Hukuk Fakültesi’nin (Ankara Adliye Hukuk Mektebi) açılışında okulun kurucularından Mahmut Esat Bozkurt ve Cemil Bilsel “İhtilaller Tarihi” adıyla yeni bir ders konulmasını kararlaştırmıştır. Bu dersle Türk İnkılâbını hazırlayan sebepler ve Türk İnkılâbının diğer inkılâplarla olan ilişkisinin benzer ve farklı yönlerinin ortaya konması amaçlanmıştır.

Yapılan üniversite reformu çerçevesinde açılan İstanbul Üniversitesi’nde “İnkılâp Tarihi Enstitüsü” kurulmuş ve İnkılâp Tarihi dersleri ilk kez üniversite öğrencilerine bu zamanda okutulmuştur. Türk İnkılâp Tarihi Dersleri ilk yılında dönemin dört büyük kişisi tarafından bizzat verilmiştir. Dört ana bölüme ayrılan Türk İnkılâp Tarihi dersinin siyasi tarihini Yusuf Hikmet Bayur, hukuk konularını Mahmut Esat Bozkurt, ekonomi konularını Yusuf Kemal Tengirşek ve askeri konularını ise dönemin Cumhuriyet Halk Fırkası Genel Sekreteri Recep Peker okutmuştur.

Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’ne bağlı olarak 15 Nisan 1942 yılında kurulan Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü bünyesinde Türk İnkılâp Tarihi dersleri verilmeye başlanmış dersin ismi deİnkılâp Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Rejimi” olarak değiştirilmiştir. 27 Mayıs 1960 askeri darbesiyle İnkılâp Tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti Rejimi dersinin tüm fakültelerde ve yüksekokullarda okutulması kararlaştırılmıştır. 1968’de dersin ismi “Türk Devrim Tarihi” olarak değiştirilmiştir.

12 Eylül 1980 askeri darbesiyle dersin içindeki “devrim” kelimesi çıkarılmış, dersin ismi tekrar “Türk İnkılâp Tarihi” olarak değiştirilmiştir. Bu konu ile ilgilenmek için kurulan özel komisyon dersin içeriğinde bazı değişikliklere gitmiştir. Yeni düzenlemeleri de kapsayan bu müfredat “Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi” ders kitabı olarak basılmıştır. Bugün üniversitelerde okutulan Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi dersinin ana kaynağı o tarihte hazırlanan bu ders kitabıdır.